Mielenterveys on oikeus ja osa turvallisuutta

Kirjoitukset

Maailman mielenterveyspäivää vietetään lokakuun 10. päivä teemalla ”Mielenterveys on jokaisen oikeus”. Valittu teema muistuttaa meitä olennaisesta eli oikeudesta mielemme terveyteen.

Mielenterveys on myös osa yhteiskunnan turvallisuutta ja lisää ihmisen omaa turvallisuuden tunnetta.

Mielenterveysongelmista kärsii moni ihminen ja kaiken ikäiset. Mielenterveyshäiriöt aikaansaavat ihmiselle itselleen ja hänen läheisilleen paljon kärsimystä. Lisäksi niiden kustannukset ovat valtavat. Mielenterveyden häiriöiden kokonaiskustannukset ovat OECD:n mukaan noin 11 miljardia vuodessa.

Työkyvyttömyyseläkkeiden taustalla yhtenä suurimmista syyryhmistä ovat juuri mielenterveyden häiriöt. Alle 35 -vuotiaiden työkyvyttömyyseläköityminen on jopa kasvussa.

Arviolta 20 prosenttia nuorista kärsii mielenterveysongelmista, osa nuorista neuropsykiatrisista oireista ja noin 20 prosenttia eriasteisista oppimisen ongelmista, joista osa on seurausta edellä mainituista.

Hallitusohjelmassa on onneksi päätetty tarttua monin eri keinoin mielenterveyspalvelujen saamiseen. Hyvä niin, sillä tällä hetkellä moni mielenterveysongelmista kärsivä joutuu sote-palveluissa odottamaan avun saantia jopa vuoden.

Onneksi meillä on myös useita järjestöjä, joiden palveluista moni ihminen saa apua ja tukea.

Henkisen hyvinvoinnin vahvistamiseksi pitää toki tehdä paljon muutakin, sillä silloin kun tarvitaan palveluja, ollaan jo myöhässä.

Lapsuuden ja nuoruuden turvaverkoista on huolehdittava. Lapsi ja nuori eivät saa jäädä yksin. Siinä meillä vanhemmilla on päävastuu, emmekä voi sitä opettajille tai muille viranomaisille ulkoistaa.

Paula Risikko

Eduskunnan I varapuhemies, terveystieteiden tohtori

Mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan puheenjohtaja

Julkaistu: www.kokoomusnaiset.fi 10.10.2023

Scroll