Petteri Orpon hallitusohjelmassa eri politiikan sektoreilla toistuu tavoite vaikuttavuus. Sillä tarkoitetaan myönteisen muutoksen aikaansaamista. Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa vaikuttavuudella tarkoitetaan hoidon, palvelun, lääkkeen tai muun intervention aikaansaamaa myönteistä muutosta toimintakykyyn, terveydentilaan tai hyvinvointiin.
Meidän Kokoomusnaisten toiminnan tavoitteena on nimenomaan vaikuttavuus – myönteisten muutosten aikaansaaminen. Työtä on paljon.
Yksi toimintamme kohde on demokratian puolustaminen. Liian usein kuulen sanottavan, että nykyään toteutuu desibelidemokratia eli ”se saa, joka kovimmin huutaa.” Niin ei pidä olla.
Kun ajattelen demokratiaa, ajattelen synnytyslaitoksia, joissa jokaista synnyttävää äitiä kohdellaan samalla tavalla; ajattelen kouluja, jossa jokainen lapsi oppii lukemaan ja lopulta tietää, että olemme kaikki osa tätä samaa yhteiskuntaa; ajattelen kirjastoja, joihin jokainen voi mennä ja etsiä tietoa politiikasta; ajattelen sairaaloita, joista potilas voi ottaa yhteyttä viranomaisiin, jos kokee hoitonsa huonoksi. Toki minä ajattelen myös eduskuntaa, puolueita ja vaaleja.
Demokratiaa eivät kuitenkaan tee instituutiot itsessään vaan ihmiset. Perimiltään demokratia on henkeä: ajattelutapa, asenne ja ilma ihmisten välissä. Demokratia on uskoa jokaisen ihmisen tasa-arvoiseen asemaan ja vapauteen, luottamusta ihmisten kykyyn tehdä järkeviä päätöksiä, vähemmistön tyytymistä enemmistön tahtoon ja enemmistön kunnioitusta vähemmistöjä kohtaan.
Politiikka on täynnä paradokseja. Eräs hienoimmista politiikan aforismeista on amerikkalaisen moraalifilosofin Reinhold Niebuhrin kuvaama demokratian paradoksi: Ihmisen pahuus tekee demokratian välttämättömäksi, ihmisen hyvyys tekee demokratian mahdolliseksi.
Me Kokoomusnaiset lähdemme siitä, että demokratia aidosti toteutuu, ja muun muassa jokaisella tytöllä ja jokaisella naisella on oltava oikeus osallistua yhteisönsä päätöksentekoon ja yhteiskunnan rakentamiseen. Jokaisella on oltava mahdollisuus koulutukseen, ammattiin ja työuraan. Tyttöjen ja naisten aseman parantaminen kaikkialla maailmassa on tärkeä missiomme.
Omalla toiminnallamme ja poliittisilla avauksillamme tuomme esiin myös sen, ettei mikään ala tai politiikan sektori ole naisille vieras. Kokoomusnaisissa painotamme erityisesti mahdollisuuksien tasa-arvon toteutumista työelämässä, naisten uramahdollisuuksia sekä naisyrittäjyyttä ja naisjohtajuutta.
Työtämme kannustaa tieto, ettei Suomen naisten asema ei ole rakentunut ilmaiseksi. Taustalla on monien naisten vuosikymmenien pitkä työ naisten aseman kohentamiseksi. Sitä työtä haluamme jatkaa.
Meillä on monia todisteita siitä, että Suomen naiset ovat jättäneet vahvan jäljen kansakuntamme historiaan. Suomen naisten nousu yhteiskunnallisiksi vaikuttajiksi miesten rinnalle on ollut erityislaatuinen, mutta raskaskin tie. Naisten asema ja oikeudet eivät ole annettuja, vaan saavutettuja ja kovan työn tulos.
Kaikki me ymmärrämme, mikä merkitys esimerkiksi päivähoidolla ja luomalla lailla on naisten työssäkäyntiin. Työssäkäynti on myös avain itsenäiseen asemaan, kun pystyy huolehtimaan toimeentulostaan.
Vaikka Suomessa moni asia on varsin hyvin, tekoja tarvitaan edelleen. Yhteiskunnassamme on paljon ongelmia, jotka vaativat ratkaisuja. Muun muassa talous, työ ja yrittäjyys ovat tarkeitä teemoja Suomen selviytymisessä, ja niihin meillä naisilla on paljon osaamista ja annettavaa.
Työskentelemme vahvalla otteella myös koulutuksen ja osaamisen, sivistyksen ja nuorten työllisyyden ja hyvinvoinnin puolesta.
Koulutuspolitiikan puolella riittää tehtävää keinoja ratkaisujen löytymisen siinä, että jokainen nuori saavuttaa peruskoulusta riittävät perustaidot (luku-, kirjoitus-, ja laskemisen taidot). Niin ikään nuorten mielenterveys ja oppimisvaikeudet vaativat ratkaisuja.
Sosiaali- ja terveyspalveluissa kehitettävää on erityisesti palvelujen saatavuudessa ja jatkuvuudessa. Tarvitaan myös tekoja ikääntyneiden hyvän elämän varmistamiseksi. Haluamme olla rakentamassa kaikkien sukupolvien ja kaiken ikäisten yhteistä Suomea.
Paikallinen toiminta on Kokoomusnaisten kivijalka. Poliittiset tavoitteemme etenevät ahkeran vaikuttamisen ja hyvän yhteistyön tuloksena. Yhteisten tavoitteiden edistämisen edellytys on yhdessä tekeminen, sekä osaava järjestötoiminta. Valtakunnallinen vaikuttaminen ei onnistu ilman aktiivisia paikallistoimijoita.
Naiset – politiikkakin on puolinaista ilman naista! Lähde Sinäkin mukaan vaikuttavuus– ja vaikuttamistyöhön. Politiikka on asioiden hoitamista, ja sitä me Kokoomusnaiset totta tosiaan osaamme tehdä.
Kannustavin terveisin
Paula Risikko
Kokoomusnainen, eduskunnan 1. varapuhemies, kansanedustaja,
terveystieteiden tohtori, sairaanhoitaja
Julkaistu: Suomen Nainen -lehti 20.2.2025