Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee parasta aikaa taksilain muutoksia. Viime päivinä uudistukseen liittyen keskusteluun ovat nousseet ehdotukset taksamittaripakosta sekä viranomaisen myöntämästä taksiauton tunnisteesta.
Pidän välttämättömänä, että pakollinen taksamittari sekä viranomaisen myöntämä tunniste ovat mukana valmisteilla olevassa taksilain muutospaketissa.
Direktiivien mukainen taksamittari varmistaa muun muassa, ettei matkan hintaa manipuloida. Teknologian avulla taksamittarit kehittyvät ajoneuvotietokoneen suuntaan.
Ajoneuvon tunniste on tae laadusta ja ennakkovalvonnasta, sillä sen saa vain määrätyt kriteerit täyttämällä. Viranomaisen myöntämä taksiauton tunniste ja taksamittari ovat niin asiakkaan kuin taksinkuljettajankin etu.
Nyt valmisteilla olevien muutosten tavoitteena on vahvistaa kuluttajien luottamusta taksiliikenteeseen, edistää taksien saatavuutta, huomioida eri asiakasryhmät koko maassa sekä tehostaa taksiliikenteen valvontaa ja kitkeä harmaata taloutta. Keinoiksi on suunniteltu mm. pakollista koulutusta kuljettajille ja taksiluvan ehtoja tiukentamista. Kaikilla on oltava samat säännöt.
Toimin liikenneministerinä vuosina 2014–2015. Tuolloin minulle ehdotettiin taksilain uudistusta, mutta hylkäsin sen. Valitettavasti seuraajani toteutti kyseisen uudistuksen, ja nyt tehdään jo toista korjaussarjaa. Nykytilanne on kohtuuton asiakkaille, mutta myös vastuullisesti asioita hoitaville taksiyrittäjälle.
Julkisuudessa on esitetty huolta siitä, että pakollisen taksamittarin kustannus nostaisi alalle tulon kynnystä. Kysymys on kuitenkin verrattain pienestä kustannuksesta. Laitteita voi myös vuokrata. Lisäksi Traficomin arvion mukaan noin kolmella neljäsosalla nykyisistä taksiajoneuvoista mittari löytyy jo ennestään.
Olennaista on se, että näiden kaikkien tarvittavien muutosten myötä taksitoiminta on sekä asiakkaan että taksiyrittäjän näkökulmasta luotettavampaa, läpinäkyvämpää ja turvallisempaa.
Paula Risikko
Julkaistu: Ilkka-Pohjalainen 25.2.2025