Päivähoito on säilyttävä lähipalveluna

Tiedotteet

Eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Paula Risikon mukaan varhaiskasvatus on merkittävä kaikkien lapsiperheiden palvelu, ja siksi on tärkeää, että tulevaisuudessakin päivähoito turvaa tasa-arvoiset ja tasavertaiset oppimisen mahdollisuudet kaikille lapsille. Päivähoito on säilyttävä perheiden lähipalveluna, jonka järjestämisessä kunnan on huomioitava perheiden yksilölliset tarpeet.

Risikko puhui Ylihärmän päiväkodin 50-vuotisjuhlissa maanantaina 17.3.2025.

Risikko painotti puheessaan, että päivähoitopalvelut osaltaan turvaavat lasten välistä tasa-arvoa ja antavat kaikille alle kouluikäisille lapsille yhtäläiset mahdollisuudet osallistua varhaiskasvatukseen riippumatta perheen taloudellisesta tilanteesta, sosioekonomisesta asemasta ja asuinpaikasta.

”Varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus. Sen tehtävänä on edistää lasten kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja oppimista yhteistyössä huoltajien kanssa. Useat tutkimukset osoittavat, että laadukkaalla varhaiskasvatuksella on merkittäviä vaikutuksia lasten hyvinvoinnille, kehitykselle ja oppimiselle. Varhaiskasvatuksessa opitut tiedot ja taidot, sekä sosioemotionaalinen kehitys vahvistavat lasten osallisuutta sekä aktiivista toimijuutta yhteiskunnassa. Varhaiskasvatukseen osallistumisen on tutkimuksissa havaittu tuottavan merkittäviä hyötyjä lasten kielen kehittymiselle, kognitiiviselle kehitykselle sekä matemaattisille taidoille”, Risikko sanoi.

Risikon mukaan päivähoidon varhaiskasvatuksessa yhdistyvät hoidon, kasvatuksen ja oppimisen tavoitteet lapsen yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tämä suomalainen nk. educare-malli on saanut hyvin paljon myönteistä huomiota myös kansainvälisesti. Varhaiskasvatus tukee myös huoltajia kasvatustyössä sekä mahdollistaa heidän osallistumisensa työelämään tai opiskeluun.

”Perheiden ja lasten yksilölliset tilanteet ja tarpeet tulee huomioida palveluita järjestettäessä. Kunnilla on vastuu siinä, että ne mahdollistavat perheille entistä paremmat mahdollisuudet valita päivähoito perheen tarpeiden mukaan. Tämä on kunnille myös tärkeä vetovoimakysymys”, hän sanoi.

Risikon mukaan myös palvelusetelit tulee ottaa laajasti käyttöön, jolloin perheiden on mahdollista valita halutessaan yksityinen päivähoito.

Varhaiskasvatuksen ammattilaisille arvostusta

Risikko muistutti puheessaan, että varhaiskasvattajien ja koko päivähoidon henkilöstön korkeatasoinen osaaminen on laadukkaan varhaiskasvatuksen perusta.

”Nopeasti muuttuva toimintaympäristö sekä muun muassa lasten ja heidän vanhempiensa moninaiset tarpeet edellyttävät vahvaa ammatillista osaamista”, hän sanoi. Lisäksi Risikko painotti puheessaan henkilöstön määrän riittävyyttä ja työssäjaksamista.

Tällä hallituskaudella on tehty lukuisia toimenpiteitä, jotta varhaiskasvatuksen opettajia olisi saatavilla eri puolilla Suomea. ”Esimerkiksi yli 800 uutta aloituspaikkaa lisätään pysyvästi kasvatustieteellisiin tiedekuntiin eri puolille Suomea. Lisäyksissä painotetaan monimuotokoulutusta ja nk. muuntokoulutusta, jolloin jo alalla työskentelevät pääsevät kouluttautumaan pidemmälle ja voivat edetä työurallaan”, Risikko sanoi.

Scroll